Sfaturi de alegere a accesoriilor pentru centrale

ACCESORII NECESARE MONTARII CENTRALELOR TERMICE PE LEMNE


1. Pompa de circulatie: se alege functie de puterea termica a centralei pe lemne:

Debitul pompei de circulatie: Q(debitul) [mc/h] = (P(puterea centralei in kW) x 860) / 20.000

Presiunea de pmpare: se alege functie de complexitatea traseului de tevi si numarul de calorifere, intre 2 si 4 mcA (0.2 - 0.4 bar)

OBSERVATIE: pentru usurinta in alegere, pentru toate centralele pe lemne de pe acest site am propus aceste pompe, selectia facand-o specialistii CALOR. In detaliile fiecarei centrale veti observa un pachet format din accesorii necesare montajului, accesorii care pot fi achizitionate odata cu centralal termica pe lemne.

SFAT: montati totdeauna pompa de circulatie pe returul cazanului pentru a functiona la temperaturi mai scazute si a lungi durata de viata a acesteia.2. Pompa de recirculatie: se alege debitul pompei la 0 treime (1/3) din debitul pompei de circulatie, iar presiunea de pompare intre 1,5 - 2 mcA


3.Ventilul termic de amestec: se foloseste, mai ales la centralele din fonta, pentru evitarea intrarii in centrala (pe ramura de retur a instalatiei) a apei cu temperaturi mult scazute fata de temperatura apei la iesirea din centrala. Deoarece aceste centralele pe lemne din fonta sunt mai sensibile la diferente mari de temperatura toti specialistii recomanda montarea unui ventil termic de amestec, care sa faca amestecul intre apa fierbinte care iese din centrala si cea rece care se intoarce din calorifere...

 


 

4. Robineti sferici de izolare: fiecare pompa este "incadrata" de cate doi robineti, cu diametrul egal cu cel al racordurilor pompei... Acesti robineti nu au un rol deosebit in fuctionarea centralei, dar va ajuta foarte mult atunci cand se strica pompa sau trebuie sa o curatati pentru a nu mai goli instalatie si sa trebuieasca facuta aerisirea acesteia... Prin inchiderea robinetilor se poate demonta pompa fara a mai goli instalatia.

 


 

5. Filtre de impuritati tip Y: folosite inainte de pompa de recirculare pentru a evita patrunderea impuritatilor, atat in pompa cat si in centrala sau radiatoare... Aceste impuritati pot proveni de la sudura tevilor sau din radiatoare (chiar si din apa cu care s-a incarcat innitial instalatia...

 


 

6. Clapetele de sens: se recomanda ca langa fiecare pompa (de circulatie, recirculatie sau pompa de boiler) sa se monteze o clapeta de sens cu arc pentru a evita circulatia apei in sens invers in momentul in care pompa este oprita.

 


 

7. Puffere: acestea sunt acumulatoare de apa folosite mai ales in instalatiile cu centrale termice pe lemne pentru a inmagazina energia produsa de arderea lemnelor.

Cum functioneaza: La un moment dat, in timpul functionarii centralei, veti obtine temperatra dorita in casa. In acel moment sistemul de automatizare al centralei poate doar incetini arderea lemnelor prin oprirea ventilatorului (daca centrala functioneaza pe principiul gazeificare) sau va inchide usa prin care se face reglajul arderii. Focul se va stinge, dar lemnele vor continua sa mocneasca in centrala pe lemne... toata caldura degajata de acestea se va pierde prin cosul de fum. In cazul montarii unui puffer, caldura degajata de lemne se va acumula in puffer, urmand ca atnci cand incepe sa se raceasca in casa, instalatia sa preia apa fierbinte din puffer.

SFAT: volumul puffer-ului se alege astfel: la fiecare kW al centralei aveti nevoie de 10 - 25 litri de apa acumulati in puffer. Astfel, pentru o centrala pe lemne de 30 kW aveti nevoie de un minim de 300 litri si un optim de 750 litri.8. Vasul de expansiune: se alege functie de puterea centralei pe lemne. 1 kW = i litru => Pentru o centrala de 35 kW aveti nevoie de un vas de expansiune de minim 35 litri..

SFAT: montati vasul de expansiue pe returul cazanului, pentru evitarea temperaturilor inalte in vasul de expansiue
NU montati robineti de izolare intre vasul de expansiune si circuitul de apa sau daca doriti acest lucru (pentru a putea interveni la vas in cazul unei defectiuni fara a mai goli instalatia de apa) asigurati-ve ca NU ESTE INCHIS.9. Supape de siguranta: este obligatorie montarea unei supape de siguranta pentru a evita spargerea cazanului atunci cand este oprit curentul, pompa de circulatie nu mai functioneaza si cazanul se supra incinge (caldura lemnelor nu mai este preluata de radiatoare).

 


 

10. Supapa termica de siguranta: se monteaza doar in cazul folosirii cazanelor pe lemne din otel (nu din fonta). Majoritatea centralelor pe lemne din otel sunt prevazute cu serpentina de racire. Aceasta are rolul de a raci apa din cazan in cazul defectarii pompei de circulatie sau a opririi alimentarii cu energie electrica a cesteia. Aceasta supapa deschide un circuit atunci cand "simte" supraincingerea cazanului si lasa apa rece (acumulata intr-un rezervor) sa treaca prin serpentina de racire a cazanului. In acest fel apa fierbinte din cazan incepe sa se raceasca evitandu-se distrugerea centralei sau declansarea supapei de siguranta.

 


 

11. Radiatoare: Alegerea modelului de radiator tine de preferintele fiecarui client.

Radiatoare de aluminiu - un design placut, inertie termica mica (se incalzesc foarte repede - atunci cand puneti in functiune centrala, dar se si racesc mai repede atunci cand nu mai exista foc / lemne in centrlaa pe lemne.

Radiatoare din fonta - au un design clasic (vezi radiatoarele din blocuri), inertie termica foarte mare (mentin caldura timp indelungat, dar se si incalzesc mai greu dupa punerea in functiune a centralei). Se folosesc in cazul in care se face focul / caldura in permanenta in casa.

Radiatoarele din otel - au o inertie termica intermediara 9intre cele de aluminiu si cele din fonta.)

Alegerea dimensiunii acestora: se aleg, ca si lungime, minim cat latimea ferestrei sub care sunt montate (pentru a nu aparea fenomenul de condens la colturile gemurilor. Puterea lor trebuie sa fie mai mare sau egala cu puterea termica necesara in camera respectiva (se alege un radiator cu o putere de 1 - 1.2 kW pentru fiecare 10 mp de camera - Ex. pentru o camera de 20 mp se alege un radiator care sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aibe lungimea cel putin cat latimea ferestrei si sa nu aibe puterea termica mai mica de 2 - 2.4 kW). Vezi specificatiile tehnice la fiecare radiator.

 


 

12. Boilere: se aleg functie de volum si agentul termic folosit:

Boilere termoelectrice (mixte sau bivalente)  sunt boilerele care, pe langa o serpentina prin care circula agentul termic produs de centrala pe lemne, mai au in dotare o rezistenta electrica. Aceasta poate fi pornita pe perioadele mai calde (sau vara) fara a mai fi nevoie sa faceti focul in centrala pe lemne.

Boilere cu 2 serpentine (se mai numesc si solare): sunt dotate cu doua serpentine (printr-o serpentina circula agentul termic produs de centrlaa pe lemne, iar prin cea de a doua serpentina agentul termic de la o instalatie solara.

Functie de numarul de locuitori alegeti volum boilerului... depinde foarte mult de cantitatea de apa calda folosita de fiecare familie in parte.

Daca se aleg boilere mai mari de 120 - 140 litri achizitionati centrale pe lemne mai mari decat necesarul de incalzire cu macar jumatate din puterea termica a boilerului. Fiecare boiler este caracterizat si de o putere termica in kw (vedeti fisa fiecarui boiler in parte).

SFAT: lungimea serpentinei, materialul din care este confectionata si suprafata acesteia de schimb duc la puteri diferite (pentru a celasi volum de apa acumulat) de la un producator la altul

Montarea unui boiler necesita achizitionarea mai multe accesorii:

 


 

13. Supapa de siguranta pentru boiler14. Vas de expansiune sanitar (altul decat cel folosit pe circuitul de incalzire al cazanului). acesta trebuie sa fie sanitar deoarece apa din boiler o folositi pentru spalarea corpului...

 


 

15. Pompa de boiler16. Vana cu 3 cai: pentru devierea apei din instalatia de incalzire in serpentina boilerului

 


 

17. Termostat de boiler - acesta va actiona pompa de boiler (o va opri cand apa din boiler va atinge temperatura stabilita de dvs.) sau vana deviatoare.

 


 

18. Filtre magnetice - pentru evitarea depunerilor de calcar pe serpentina boilerului sau pe tevile de incalzire... si nu in ultimul rand pe peretii centralei pe lemne...

 


 

19. Statii de dedurizare - daca apa este foarte dura (> 30 grdF), caz in care filtrele magnetice nu mai fac fata....

 
Telefon: 021.411.44.44

© www.centrale-termice-pe-lemne.ro 2018 | ANPC


Centrale termice pe lemne preturi - Centrale termice pe lemne cu GAZEIFICARE, Centrale termice pe peleti - Centrale termice pe rumegus