Intretinerea si curatarea centralelor termice pe lemne

Centralele termice pe lemne au nevoie de mentenanta speciala daca se doreste o eficienta sporita si o functionare indelungata a sistemului de incalzire. Multe persoane isi instaleaza in casele lor centrale de acest tip, deoarece sunt in mare parte mai accesibile si implica niste costuri mai reduse decat in cazul folosirii altor tipuri de combustibil. Este insa nevoie de o curatare periodica. In caz contrar pot aparea defectiuni sau in orice caz va fi afectata buna functionare a aparatului.

In ceea ce priveste mentenanta, trebuie sa tii cont de cateva aspecte. Trebuie de exemplu sa opresti alimentarea centralei si abia dupa ce aceasta s-a racit poti incepe actiunea de curatare. Nu folosi niciodata substante inflamabile precum alcool, benzina sau solventi pentru a curata centrala. Se interzice de asemenea descarcarea apei din instalatie. Pentru a fi sigur ca centrala functioneaza corect, trebuie sa verifici la anumite perioade de timp daca piesele componente, precum cazanul sau conducta de fum, sunt sau nu in regula.   

Acest tip de centrale trebuie curatate inainte de toate zi de zi, dupa utilizare. Mentenanta zilnica implica in special indepartarea cenusei de pe catalizatori si a jarului de pe gratar cu ajutorul unui instrument special. Se evita astfel posibilitatea ca elementele gratarului sa se obtureze in timp, aspect care ar duce la defectiuni ale cazanului. Chiar daca nu dispui intotdeauna de timp, trebuie sa stii ca o buna mentenanta asigura atat eficienta centralei, cat si siguranta ta ca utilizator. In plus, iti va fi usurata munca de curatare saptamanala a sistemului.

Pentru curatarea saptamanala este nevoie de alte activitati, care sa asigure si mai mult buna functionare a centralei. Cenusa din camera de fum trebuie scoasa prin usile laterale. De asemenea trebuie curatat orice reziduu de combustie din magazia de lemne, iar cu ajutorul unei perii trebuie curatate pasajele triunghiulare din zona de schimb, acolo unde se afla usa inferioara.

La aceste doua tipuri de intretinere se mai adauga si una speciala, care se face la o perioada mai mare de timp, in special atunci cand se incheie sezonul rece, iar centrala intra in repaos. Trebuie eliminata toata cenusa din magazia cu lemne. Paletele ventilatorului trebuie si ele curatate cu atentie de crustele care se formeaza in timp, cu ajutorul aerului comprimat sau al unei periute. La acestea se adauga si curatarea conductelor de aer secundar cu ajutorul unei perii moi. Pe perioada verii se recomanda ca usile centralei sa ramana inchise.

Telefon: 021.411.44.44

© www.centrale-termice-pe-lemne.ro 2018 | ANPC


Centrale termice pe lemne preturi - Centrale termice pe lemne cu GAZEIFICARE, Centrale termice pe peleti - Centrale termice pe rumegus