Ce sunt centralele termice pe lemne cu gazeificare?

Atunci cand vine vorba de centralele termice pe lemne, specialistii recomanda in special modelele prevazute cu gazeificare. Acestea au un plus major in fata celor obisnuite, deoarece sunt mai eficiente si mai economice. Procesul de gazeificare nu are nici o legatura cu functionarea pe baza de gaze. Practic, o centrala pe lemne cu gazeificare nu are nici o legatura cu centralele pe gaz, desi multe persoane tind sa faca aceasta confuzie.

O centrala pe lemne cu gazeificare are drept combustibil materialul lemnos, si anume bucati de dimensiuni reduse, care trebuie sa fie bine uscate, cu o umiditate sub 15%. Lemnul nu poate fi inlocuit cu carbuni, peleti, bricheti sau reziduuri lemnoase, precum rumegus. Astfel, bucatile de lemn sunt puse in compartimentul special realizat. Aici, combustibilul solid este supus unor temperaturi extrem de ridicate, la contactul cu jarul produs pe gratar.

Lemnul elimina in astfel de conditii monoxid de carbon si hidrogen, gaze care iau contact cu aerul si care sunt transferate in zona inferioara a focarului, numita si zona de schimb. Aici apare flacara rasturnata, numita si flacara inversa.

Dar care este de fapt rolul gazeificarii? Practic, prin intermediul acestui proces, lemnele nu ard direct, asa cum o fac intr-o soba, la contactul direct cu flacarile. Gazeificarea duce inainte de toate la arderea gazelor produse de lemne, astfel ca asigura o combustie completa si folosirea integrala a materialului lemnos introdus. Astfel, se consuma o cantitate mai redusa de combustibil solid, iar alimentarea cu lemne trebuie facuta mai rar.

O centrala pe lemne cu gazeificare nu va polua atat de mult precum o soba de exemplu. Aceasta din urma elimina cantitati insemnate de fum si de substante nocive, avand un impact ambiental puternic. Pentru persoanele care isi doresc mai multa eficienta in urma folosirii combustibilului lemnos, se recomanda alegerea unei astfel de centrale. Pentru o eficienta cat mai ridicata si pentru o viata indelungata a centralei, este nevoie de o curatare saptamanala a cazanului, pentru a se evita depunerea de gudron pe peretii acestuia.

Telefon: 021.411.44.44

© www.centrale-termice-pe-lemne.ro 2018 | ANPC


Centrale termice pe lemne preturi - Centrale termice pe lemne cu GAZEIFICARE, Centrale termice pe peleti - Centrale termice pe rumegus